Een auto delen: de nieuwe trend voor 2018?

Het wordt steeds populairder om een auto te delen. Het is handig en voordelig als u een auto nodig heeft, maar u het niet waard vindt om er één te kopen of te leasen. Daarnaast is het ook nog eens goed voor het milieu! In dit blog item vertellen we hoe u een auto kunt delen en welke randvoorwaarden er bij komen kijken.

Een eigen deelgroep

Veel mensen vinden het vertrouwd om een auto te delen met een (groep) bekende(n). Om dit te kunnen realiseren, is er een zogenaamde ‘deelgroep’ nodig. De Vereniging voor Gedeeld Autogebruik is een instantie die u kan helpen om deze eigen ‘deelgroep’ te maken. Als u een auto wilt delen, kunnen zij de parkeerregeling en de autoverzekering regelen. Zo kunt u op een veilige en rechtmatige manier met meerdere personen gebruik maken van een auto!

Autodelen via een organisatie

Deze optie is te vergelijken met de manier waarop de OV-fiets gebruikt wordt. U betaalt een vast bedrag per maand aan een organisatie die deelauto’s beschikbaar stelt. Deze deelauto’s staan verspreid door buurten in heel Nederland. De volgende vraag die waarschijnlijk bij u opkomt, is: hoe gebruik ik een deelauto? Als u een regeling heeft getroffen met een deelorganisatie, krijgt u een ‘chipkaart’ waarmee u toegang krijgt tot de deelauto. Voorbeelden van organisaties die deze dienst aanbieden zijn MyWheels en SnappCar.

Particulier autodelen

Op deze manier kunt u zowel een deelauto van een particulier huren, als uw eigen auto beschikbaar stellen aan mensen uit de buurt. Ook deze diensten worden aangeboden door MyWheels en Snappcar. Zodra er een persoonlijk akkoord is bereikt tussen huurder en verhuurder, zullen zij ervoor zorgen dat de deelauto tijdens ritten allrisk verzekerd is.

Voordelig autodelen

Wanneer is het voordelig om een auto te delen? Allereerst is het belangrijk om te weten welke optie voor u het meest geschikt is. Als u af en toe een auto nodig heeft, maar niet zoveel kilometers per maand maakt, is autodelen een goede optie. Omgekeerd kan natuurlijk ook: als u een eigen auto heeft, maar hem eigenlijk niet optimaal gebruikt, is uw auto beschikbaar stellen een goede optie.

Lees ook onze andere items op onze blogpagina!

Terug naar overzicht