Auto leasen of kopen: alle voor- en nadelen op een rij

Staat u op het punt om een bedrijfswagen of personenauto aan te schaffen voor uw onderneming en twijfelt u of u deze wilt kopen of leasen? Tijd om de voor- en nadelen van beide opties op een rijtje te zetten!

Na het lezen van dit artikel weet u welke optie voor u het meest aantrekkelijk is: een auto kopen of aanschaffen met financial lease.

Aanschafkosten

Kopen:Wanneer u een auto koopt, zult u in één keer een groot bedrag moeten neerleggen voor de aanschaf van uw auto. Zeker als startend ondernemer kunt u zo’n groot bedrag niet altijd in één keer missen.

Financial lease: Een auto leasen met financial lease betekent dat u elke maand een vast bedrag betaald. U heeft dus geen enorme spaarrekening nodig om uw droomauto te kunnen financieren.

Maandelijkse kosten

Renault Megane | ROS finance

Kopen:De aanschaf van een auto kan een flinke investering zijn, maar de kosten die u vervolgens maandelijks kwijt bent aan uw auto, liggen lager dan bij financial lease. U betaalt alleen voor de aanvullende kosten zoals verzekeringen, wegenbelasting, brandstof en eventuele reparatie- of onderhoudskosten.

Financial lease: Bij financial lease betaalt u niet in één keer een groot bedrag voor uw auto, maar lost u elke maand een gedeelte van het aankoopbedrag af. Dit bedrag komt bovenop de bovengenoemde maandelijkse kosten die u ook betaalt bij het kopen van een auto. Het totale maandbedrag ligt bij financial lease dus hoger dan wanneer u een auto koopt. Het voordeel is wel dat deze kosten vastliggen en u dus een goed inzicht krijgt in uw maandelijkse kosten gedurende de hele looptijd.

Aan het einde van de leaseperiode betaalt u een slottermijn om eigenaar te worden van de auto, dit slottermijn is bij aangaan van het contract voor u zelf te bepalen.

Auto inruilen

Kopen:Wanneer u een nieuwe auto koopt, kunt u uw oude auto inruilen. De waarde van uw oude auto wordt in vermindering gebracht op de aanschafprijs van uw nieuwe auto.

Financial lease: Ook wanneer u een auto aanschaft met financial lease, kunt u bij het autobedrijf uw oude auto inruilen. U krijgt vervolgens korting op uw financiering die u maandelijks aflost.

Aanbod van auto’s

Kopen:Koopt u een nieuwe of tweedehands auto? Dan kunt u deze zowel bij een dealer als direct bij een particulier kopen. Deze kunt u vervolgens snel op naam zetten.

Financial lease: Ook met financial lease kunt u een nieuwe of tweedehands auto financieren. Wanneer u een bedrijfswagen of personenauto financiert met financial lease, kunt u deze wel aanschaffen via een dealer of autobedrijf, maar niet via een particulier. Dat wil niet zeggen dat u een beperkt aanbod heeft, bij ROS finance zijn meer dan 300 dealers en autobedrijven aangesloten die zorgen voor een doorlopend aanbod van ruim 25.000 auto’sop onze site. Ook wanneer u bij een andere dealer een auto heeft gezien die u wilt leasen, kunt u uw financiering regelen bij ROS finance.

Eigenaarschap van de auto

Kopen:Als u een auto heeft gekocht, bent u economisch en juridisch eigenaar van deze auto.

Financial lease: Bij financial lease bent u enkel economisch eigenaar van de auto. Dat betekent dat u de kosten van de leaseauto wel mag aftrekken als investering. Gedurende de leaseperiode is de leasemaatschappij juridisch eigenaar van de auto maar staat de auto wel op uw naam of op naam van uw onderneming.

Aftrekposten

Kopen:Wanneer u een auto voor uw onderneming koopt, wordt deze toegevoegd aan het vermogen van uw onderneming. De kosten van de auto kunt u van de opbrengsten aftrekken en valt onder de zogenaamde ‘investeringsaftrek’. Of u BTW mag terugvorderen, is afhankelijk van de van de auto. Koopt u deze bij een particulier of is er een margeregeling van toepassing op de auto? Dan heeft u geen recht op BTW-teruggave.

Financial lease: Doordat u bij financial lease wel economisch eigenaar van de auto bent, heeft u net als bij de koop van een auto recht op bepaalde aftrekposten. U heeft recht op investeringsaftrek, renteaftrek en BTW-teruggave.

Leeftijd van auto’s

Mazda | ROS finance

Kopen:Wanneer u een auto koopt, krijgt u vanzelfsprekend alle vrijheid. Of u nu een nieuwe auto of occasion van twintig jaar oud koopt: de keuze is aan u.

Financial lease: Een financiering met financial lease kan niet zomaar op alle auto’s afgesloten worden. Bij de meeste leasemaatschappijen mag een auto maximaal 10-12 jaar oud zijn om in aanmerking te komen voor financial lease.

Levering

Kopen:De levertijd van een auto is afhankelijk van diverse factoren. Wanneer u een occasion koopt, kan deze al binnen een dag van u zijn. Een nieuwe auto duurt vaak wat langer, omdat deze nog geproduceerd moet worden of het nederlands kenteken moet nog aangevraagd worden.

Financial lease: Veel mensen denken dat het weken duurt voordat de financiering rond is en u in uw leaseauto of -bedrijfswagen kunt rondrijden. Niets is minder waar! Bij ROS finance kan uw financiering al binnen 24 uur geregeld zijn en kunt u de volgende dag al rijden in uw nieuwe auto.

Wilt u meer weten over de voordelen van financial lease voor u als ondernemer? Neem contact met ons op, onze leaseadviseurs staan u graag te woord!

Terug naar overzicht