Welke belastingen betaal ik bij financial lease?

Uw baas brengt u het goede nieuws dat u een auto van de zaak krijgt. Maar wat betekent dat voor uw financiële situatie? Voor welke extra kosten draait u zelf op en welke belastingen betaalt u eigenlijk wanneer u een auto least met financial lease? U leest het in deze blog.

Wegenbelasting

Wanneer u een auto volledig privé rijdt, betaalt u wegenbelasting voor uw auto. De hoogte van dit bedrag wordt bepaald door het soort auto, de omgeving waar u woont en de brandstof waar uw auto op rijdt.

Bij financial lease bent u als gebruiker van de auto ook verantwoordelijk voor het betalen van de wegenbelasting.

Zakelijk of privégebruik?

Wanneer u uw auto van de zaak alleen voor zakelijke doeleinden gebruikt, heeft u andere betaalverplichtingen dan wanneer u deze ook privé gebruikt. Rijdt u puur zakelijk of minder dan 500 kilometer per jaar privé? Dan betaalt u geen bijtelling. Als u meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, bent u wel verplicht om bijtelling te betalen.

Bijtelling

In één van onze eerdere blogs vertelden we u al alles over bijtelling.

Het percentage bijtelling dat u betaalt ligt tussen de 0 en 25%. Hoeveel bijtelling u betaalt, is afhankelijk van:

  • De catalogusprijs van de auto;
  • Milieuvriendelijkheid van de auto;
  • Het jaar dat de auto op kenteken is gezet.

Catalogusprijs

Hoe hoger de nieuwprijs van de auto, hoe meer bijtelling u betaalt.

Milieuvriendelijkheid van de auto

Hoe milieuvriendelijker de auto is, hoe minder bijtelling u betaalt. Wanneer u een elektrische rijdt, betaalt u bijvoorbeeld maar 4% bijtelling, terwijl een . Voor elektrische auto die voor 1 januari 2014 op kenteken is gezet, betaalt u zelfs helemaal geen bijtelling. Over alle andere auto’s die jonger zijn dan 15 jaar, betaalt u 22% bijtelling.

Het jaar dat de auto op kenteken is gezet

Als uw auto ouder is dan 15 jaar, betaalt u 35% bijtelling, tenzij deze geen CO2-uitstoot heeft. In dat geval is het percentage bijtelling 17%.

Inkomstenbelasting

Wanneer u ook privé met de auto van de zaak rijdt, wordt er een bedrag bij uw loon opgeteld omdat u een belastingvoordeel heeft van dit privégebruik. Hierover betaalt u extra inkomstenbelasting, dat een percentage is van de catalogusprijs of de waarde in het economische verkeer.

Betaalt u een eigen bijdrage? Dan gaat dit af van de bijtelling die u moet voldoen.

Ook een auto leasen met financial lease? Bekijk dan de ruim 25.000 personenauto’s en bedrijfswagens in onze leasevoorraad, vul de lease calculator in en wie weet rijdt u binnen 24 uur al in uw nieuwe auto!

Bekijk deze video als korte samenvatting van dit artikel:

Terug naar overzicht