Bijtelling elektrische auto’s 2019

Bent u binnenkort van plan om een elektrische auto te kopen of te leasen? Dan bent u vast en zeker benieuwd naar het bijtellingspercentage dat geldt op elektrische auto’s.

Sinds 1 januari 2019 maakt de overheid hierin namelijk een onderscheid, gebaseerd op nieuwwaarde en DET (Datum Eerste Toelating).

Gestimuleerd elektrisch rijden

Vanuit de overheid wordt het steeds meer gestimuleerd om elektrisch te rijden, om zo onze CO2-uitstoot op aarde te verminderen. De overheid doet dit, door nieuwe, volledig elektrische auto’s met 0 g/km CO2-uitstoot een gunstig bijtellingstarief van 4% toe te kennen. Voor auto’s met een C02-uitstoot >0 g/km geldt standaard een bijtellingspercentage van 22%. Hoe groener onze auto’s, hoe schoner de lucht en kleiner onze milieuvoetafdruk.  

Bijtellingstarief elektrische auto’s 4 of 22%?

Welk bijtellingstarief uiteindelijk geldt op volledig elektrische auto’s, hangt nog wel af van de hoogte van de nieuwwaarde van de elektrische auto en van de DET. Dit is de datum waarop de auto voor het eerst in gebruik werd genomen.

Valt de DET van de elektrische auto na 1 januari 2019, dan betaalt u als rijder van een elektrische auto met een cataloguswaarde van 50.000 euro of meer, 4% bijtelling over de eerste €50.000 en 22% bijtelling over het bedrag boven de €50.000. Dit geldt voor een periode van 5 jaar vanaf de DET.

Wilt u profiteren van het lage bijtellingspercentage van 4%? Dan kiest u dus voor een auto met 0% CO2-uitstoot en een cataloguswaarde van maximaal €50.000. Wat ook nog een optie kan zijn, is een volledig elektrische waterstofauto. Dit soort auto’s hebben vaak wel een cataloguswaarde van meer dan €50.000, maar toch geldt hier een bijtellingstarief van 4%. Dit komt omdat de beperking van de overheid alleen betrekking heeft op nieuwe auto’s en oplaadbare hybride auto’s.

Elektrisch rijden in 2021

Vanaf 2021 betaalt u voor elektrische auto’s een bijtelling van 22% over de gehele cataloguswaarde, om onze luchtverontreiniging terug te dringen.

Elektrische auto’s leasen

Benieuwd welke elektrische auto’s u bij ROS finance kunt leasen? Bekijk 5 populaire elektrische auto’s in onze blog. Of vul meteen de leasecalculator in en vraag een vrijblijvende offerte aan, wanneer u al een elektrische auto in gedachte heeft. U kunt al binnen 24 uur rondrijden in uw elektrische leaseauto!

Terug naar overzicht