Financial lease: Alles wat u moet weten over bijtelling

Privé gebruik maken van een zakelijke auto is volgens de overheid “loon in natura”. De overheid vindt dan ook dat u daarover belasting moet betalen. Om dat op een overzichtelijke manier voor elkaar te krijgen heeft de overheid ‘bijtelling’ bedacht.

Wat is bijtelling?

Bijtelling kunt u zien als een soort loonbelasting. Het is de belasting die u betaalt voor een auto die u van uw baas “krijgt”. Bij het kopen of privé leasen an een auto, krijgt u dus niet te maken met bijtelling, maar bij financial lease wel. 

Wanneer moet u bijtelling betalen?

Bijtelling geldt pas wanneer u privé meer dan 500 kilometer per jaar in een zakelijke auto rijdt. In alle overige situaties komt u dus nooit met bijtelling in aanraking.

Het percentage bijtelling verschilt tussen 0 en 25%. Het bedrag dat u aan bijtelling betaalt is van twee factoren afhankelijk:

  1. Milieuvriendelijkheid van uw auto;
  2. Het jaar dat uw auto op kenteken is gezet.

De combinatie van deze twee factoren is met name te zien bij elektrische en hybride leaseauto’s. Als deze auto’s namelijk vóór 1 januari 2014 op kenteken gezet zijn, profiteren ze nog van een bijtellingspercentage van 0%. Dezelfde auto’s die later op kenteken gezet zijn, hebben in meeste gevallen 4% bijtelling.

Bijtelling berekenen

De bijtelling is eenvoudig zelf te bereken. Om dat te kunnen doen zijn de volgende gegevens nodig:    

  1. Percentage bijtelling
  2. Cataloguswaarde auto
  3. (Eventuele) eigen bijdrage
  4. Uw bruto jaarinkomen met daarbij het bijbehorende belastingtarief

Allereerst neemt u het percentage bijtelling van de cataloguswaarde van de auto. Vervolgens haalt u uw (eventuele) eigen bijdrage van dat bedrag af. Van het overgebleven bedrag neemt u dan het percentage belastingtarief. Dit is uw netto bijtelling per jaar.

Voorbeeldberekening bijtelling

Stel: uw leaseauto heeft een cataloguswaarde van €30.000, een bijtelling van 22% en u heeft een eigen bijdrage van €1.500 per jaar. De fiscale bijtelling wordt dan als volgt berekend: (22% van €30.000 – eigen bijdrage van €1.500 is) €5.100 per jaar.
Om vervolgens de netto bijtelling te berekenen, heeft u alleen nog uw tarief inkomstenbelasting nodig. Stel dat uw tarief inkomstenbelasting 42% is, dan neemt u 42% van €5.100. Uw netto bijtelling bedraagt dan €2.142 per jaar.

Meer weten?

U weet nu dus waar u precies voor betaalt als u met uw lease-auto ook de nodige kilometers privé rijdt en hoe u uw bijtelling kunt berekenen. Heeft u de smaak te pakken en wilt u meer weten over financial lease? Bekijk hier meer informatie over financial lease.

Terug naar overzicht