Investerings- en belastingvoordelen financial lease

Een auto of bedrijfswagen is voor veel ondernemers erg belangrijk. De aanschaf van een nieuwe auto kan daarentegen een flinke aanslag zijn op de liquiditeit.

Met financial lease profiteren ondernemers van verschillende investerings- en belastingvoordelen. De belangrijkste voordelen leest u in dit blogartikel.

 1. Afschrijving
 2. Investeringsaftrek
 3. Renteaftrek
 4. BTW-teruggaaf
 5. Bedrijfswagen of personenauto aanschaffen met financial lease

Afschrijving

Wanneer u een auto financiert met financial lease, wordt u economisch eigenaar van het voertuig. De afschrijving van de auto kunt u daarom op jaarbasis aftrekken van uw winst, waardoor u minder belasting betaalt.

De afschrijving berekent u aan de hand van de volgende bedragen:

 • de aanschafwaarde
 • de restwaarde
 • vermoedelijke gebruiksduur

Een voorbeeld: u least een auto met een aanschafwaarde van €21.000 exclusief BPM en BTW. De restwaarde van deze auto is €6.000 na een gebruiksduur van vier jaar. De totale afschrijving bedraagt €21.000 – €6.000 = €15.000. De afschrijving per jaar bedraagt dan €3.750.

Het belastingspercentage dat u betaalt over deze afschrijving (afhankelijk van uw inkomen), mag u van de winst afhalen. Stel dat u een belastingtarief van 52% betaalt, dan heeft u in bovengenoemde voorbeeld een netto belastingbesparing van 52% x €3.750 = €1.950 op jaarbasis.

Investeringsaftrek

De investeringsaftrek is een bedrag dat u kunt aftrekken van de winst wanneer u hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen. Door de investeringsaftrek wordt de winst lager en betaalt u dus minder belasting. Er zijn drie soorten investeringsaftrek:

 • Kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA): hierbij mag u maximaal 28% van de winst aftrekken.
 • Milieu-investeringsaftrek (MIA): extra 36% om van de winst af te trekken, wanneer u via financial lease een elektrische auto rijdt.
 • Energie-investeringsaftrek (EIA): 54,5% om van de winst af te trekken, wanneer u investeert in energiezuinige technieken en duurzame energie.

Renteaftrek

Deze aftrek is fiscaal gezien mogelijk als het een zakelijke lening betreft. Op basis hiervan kunt u de betaalde rente van de winst aftrekken. Met behulp van een aflossing- en rente schema kunt u berekenen welk bedrag u jaarlijks aan rente kunt aftrekken. Uw termijn is een vaste termijn en wijzigt daarom niet.

BTW-teruggaaf

De BTW die u als ondernemer betaalt over uw ondernemingsuitgaven, mag u aftrekken van de BTW die u over uw omzet betaalt aan de Belastingdienst. Wanneer u dus een auto leaset met financial lease, betaalt u ook BTW over deze auto (tenzij het een margeauto betreft). Deze BTW mag u als ondernemer dus weer terugvragen. Ook de BTW die u betaalt voor het onderhoud en gebruik van uw auto, is aftrekbaar.

Bedrijfswagen of personenauto aanschaffen met financial lease

De leasevoorraad van ROS finance bestaat uit een ruim aanbod aan diverse merken bedrijfswagens en personenauto’s. Maandelijks schaffen tientallen mensen een bestelbus of auto met financial lease. Ook wanneer u een auto bij een autodealer of ergens anders op het internet heeft gezien, kunt u deze aanschaffen met financial lease via ROS Finance.

Bekijk het lease aanbod, kies uw droomauto uit en vraag geheel vrijblijvend een financial lease offerte aan!

Terug naar overzicht