De meest verkochte en geleaste auto van Europa: de Volkswagen Golf

De Volkswagen Golf is de meest verkochte en geleaste auto van Europa. Het is een compacte middenklassenauto geproduceerd door het Duitse automerk Volkswagen. Op 25 juni 1974 kwam de eerste uitvoering van de Golf op de markt en intussen zijn er al meer dan 30 miljoen van deze auto’s geproduceerd!

Geschiedenis

Op 29 maart 1974 kwam de eerste Volkswagen Golf van de band rollen en op 25 juni 1974 kwam deze eerste Golf op de markt. Het model is niet alleen het meest verkochte model van Volkswagen, maar heeft in 1974 ook financieel de redding van ondergang betekend voor Volkswagen.

Golf II

In 1983 werd de Golf II geïntroduceerd. Deze generatie had het kenmerkende driehoekvenster en het bekende raamstijltje. In 1987 werd de naam ‘Volkswagen’ op de achterzijde van de auto vervangen door het Volkswagen logo zoals we die vandaag de dag kennen.

Golf III

Vervolgens werd in 1991 de Golf III gelanceerd in verschillende uitvoeringen: als 3- of 5-deurs, hatchback, stationwagen en als cabriolet. Ook is de Golf III de eerste versie die leverbaar werd met de nieuwe TDI-dieselmotoren.

Golf IV

De Golf IV werd in 1997 geïntroduceerd in verschillende gradaties: Basis, Comfortline, Trendline en Highline. Tijdens de introductie was alleen een 5-deurs uitvoering leverbaar, maar in maart 1998 kwam hier ook een 3-deurs uitvoering bij.

Golf V

De vijfde generatie van de Golf stamt uit 2003. De auto was het begin van een nieuwe generatie Volkswagens. Deze generatie werd onder andere standaard voorzien van twee front-airbags, twee zij-airbags en hoofdzij-airbags.

Golf VI

In 2008 kwam de Golf VI uit. De binnen- en buitenafmetingen verschilden nauwelijks van de vorige generatie. Wel waren er in deze generaties een aantal opties voor het eerst verkrijgbaar zoals adaptieve cruise control. Een paar maanden na de introductie van de Golf VI, werd de auto verkozen tot ‘World Car of the Year’.

Golf VII

De Volkswagen Golf VII werd in 2012 geïntroduceerd en is ruimer dan zijn voorganger door de vergrote wielbasis. Ook zijn de motoren 23% zuiniger. De Golf VII is in Europa verkozen tot ‘Auto van het jaar 2013’.

Sinds 14 februari 2017 is in Nederland de GP versie van de Volkswagen Golf VII beschikbaar, wat staat voor Große Produktänderung oftewel voor ingrijpende productverandering.

Uitvoeringen

Volkswagen heeft intussen al 7 generaties van de Golf geïntroduceerd en voor 2019 staat de Golf 8 op de planning. Op dit moment zijn er 11 verschillende uitvoeringen van de Volkswagen Golf:

 • Trendline
 • Comfortline
 • Highline
 • Comfortline Business
 • Highline Business R
 • e-Golf (elektrisch)
 • GTI
 • GTI Business
 • GTD
 • GTD Business
 • R

Specificaties

De Volkswagen Golf is leverbaar als 3- of 5 deurs hatchback of stationwagen. Ook is er een cabriolet en SUV onder het Golf-label geleverd. Bij de Golf kan men kiezen voor voorwielaandrijving of vierwielaandrijving. De Golf kan worden geleverd als diesel (TDI), benzine (TSI), Plugin-Hybrid Electriv Vehicle (GTW), elektrisch aangedreven (e-Golf) of op aardgas (TGI BlueMotion).

Bent u enthousiast geworden over deze auto en wilt u een Volkswagen Golf leasen? Bekijk de mogelijkheden in onze leasevoorraad.

Terug naar overzicht