Tips om zuiniger te rijden

In september 2012 bereikten de brandstofprijzen in Nederland een recordhoogte, waardoor de prijs voor benzine uitkwam op € 1,887 per liter. Gelukkig betaalt u vandaag de dag een stuk minder voor uw brandstof, maar ondanks dat blijft het voor velen een vervelende kostenpost. Om deze kostenpost zo laag mogelijk te houden, kunt u zelf wat kleine aanpassingen doen waardoor u direct bezuinigt op het brandstofverbruik.

Zo kunt u bijvoorbeeld het beste in de ochtend tanken, in verband met de temperatuur. Wanneer het warmer wordt, zetten vloeistoffen namelijk uit, waardoor u bij een koude temperatuur meer brandstof voor uw geld krijgt. Ook het dichthouden van uw ramen bij hoge temperaturen en het uitzetten van de airco bij lage temperaturen, dragen bij aan het besparen op uw brandstofverbruik. Benieuwd naar wat u zelf nog meer kunt doen om uw brandstofverbruik zo laag mogelijk te houden? Wij hebben de meest effectieve tips op een rijtje gezet:

Tips brandstofverbruik verminderen

Tip 1: Schakel zo vroeg mogelijk over naar de volgende versnelling. Hierdoor komt de auto minder hoog in de toeren, met een lager brandstofverbruik tot gevolg.  

Tip 2: Laat de auto zoveel mogelijk uitrollen. Voorkom dat u op de rem moet trappen door ver vooruit te kijken en de auto zoveel mogelijk zelf uit te laten rollen wanneer de auto’s voor u remmen of vaart minderen.

Tip 3: Rijd constant. De beste manier is om gebruik te maken van de cruise control. Wanneer u constant dezelfde snelheid aanhoudt, verbruikt de auto minder brandstof dan wanneer de snelheid sterk varieert.  

Tip 4: Staat u te wachten voor dichte spoorbomen of een openstaande brug? Zet dan uw motor uit. Dit voorkomt onnodig verbruik terwijl de auto stilstaat.

Tip 5: Wist u dat uw auto meer brandstof verbruikt wanneer u achteruit rijdt? En dat een koude motor sowieso tot wel 50 procent meer brandstof verbruikt? Parkeer dus zoveel mogelijk achteruit in als u de auto weg zet. De motor van de auto is nu nog warm en verbruikt nu dus minder brandstof dan wanneer u de volgende ochtend achteruit uit het parkeervak moet draaien.

Zuinige auto’s

Daar waar steeds meer mensen zich bezighouden met besparingen en het tegengaan van milieuvervuiling, kunnen autofabrikanten natuurlijk niet achterblijven. Zo heeft Mercedes een aanpassing gedaan aan de Mercedes Benz CLS, waardoor deze tegenwoordig een zescilindermotor heeft in plaats van de vroegere achtcilindermotor. Hierdoor is deze sportauto een stuk zuiniger dan zijn voorganger. maar behoudt hij wel dezelfde kracht. Meer weten over de Mercedes Benz CLS? Lees dan hier de blog van afgelopen week.

Mochten de tips niet genoeg zijn voor u en bent u benieuwd geworden naar de meest zuinige auto’s van het afgelopen jaar? Hieronder hebben wij speciaal voor u de drie meest zuinige middelgrote benzine- en dieselauto’s voor u uitgelicht.

Top 3 benzine

Merk/Model Indicatie praktijkverbruik
(km/liter)
Indicatie CO2-uitstoot Praktijkverbruik
(gram/liter)
Toyota Prius

Aspiration cvt aut
1.8 hybrid 90 kW

1 op 20, 1 118
Hyundai Ioniq

iMotion dct aut
1.6GDI 103 kW Hybrid

1 op 18,8 126
Toyota Auris

Business cvt aut
1.8 hybrid 100 kW

1 op 18,8 126

Top 3 diesel

Merk/Model Indicatie praktijkverbruik
(km/liter)
Indicatie CO2-uitstoot Praktijkverbruik
(gram/liter)
Citroën C4 Cactus

Business
1.6 BlueHDi 84 kW

1 op 20,2 131
Peugeot 308

Bluelease
1.6 BlueHDI 88 kW

1 op 20,2 131
Citroën C4

Ligne Business
1.6 BlueHDi 100 73 kW

1 op 19,8 134

Benieuwd naar onze zuinige leaseauto’s? Bekijk de beschikbare modellen in de leasevoorraad en vraag een vrijblijvende offerte aan via onze leasecalculator.

 

Terug naar overzicht