Een auto leasen: welke lease opties zijn er en hoe werkt het?

Het leasen van een auto wordt steeds populairder. In 2015 was de Nederlandse leasemarkt ongeveer 755.000 auto’s groot en nog nooit eerder telde Nederland zoveel leaseauto’s. Ook zelf een auto leasen wordt steeds normaler. Volgens een nieuwsartikel van de NOS kan het aantal privé leasecontracten in 2020 zelfs oplopen tot 100.000.

Misschien staat u op het punt om een nieuwe auto te kopen en denkt u erover om deze te leasen. Maar welke lease optie is voor u de beste optie? En wat komt er allemaal kijken bij het leasen van een auto? U leest het in dit artikel!

  1. Welke lease opties zijn er?
  2. Wanneer gaat u een auto leasen?
  3. Hoe werkt het leasen van een auto?

Welke lease opties zijn er?

Wanneer u een auto gaat leasen, zijn er drie opties:

  1. Private lease: u least zelf een auto. (bekijk ons aanbod!)
  2. Operational lease: lease optie voor bedrijven. U bent zelf geen eigenaar van de auto, maar de leasemaatschappij. 
  3. Financial lease: lease optie voor bedrijven. U bent zelf wel eigenaar van de auto en de auto komt op uw naam te staan. (bekijk ons aanbod!)

Bij private lease kunt u zelf een auto leasen. U bent zelf verantwoordelijk voor de gehele financiering, hier zit uw werkgever dus niet tussen.

Operational en financial lease hebben gemeen dat het beide zakelijke lease opties zijn. De werkgever schaft een auto aan en financiert deze met operational lease of financial lease, door het bedrag in termijnen te betalen. Het grootste verschil tussen beide vormen van leasen, is dat u bij operational lease zelf niet de eigenaar bent van de auto en bij financial lease wel. Bij operational lease bent u niet verantwoordelijk voor o.a. onderhouds-, reparatie- of brandstofkosten en u hoeft geen slottermijn te betalen. Door een auto te leasen met financial lease wordt u wel eigenaar van de auto en profiteert u bijvoorbeeld fiscale voordelen, doordat de BTW op de aanschafwaarde aftrekbaar is.

Uw auto leasen | ROS finance

Wanneer gaat u een auto leasen?

De voornaamste reden waarom mensen een auto leasen, is omdat zij niet in één keer een groot bedrag voor de aanschaf van de auto neer willen of kunnen leggen. Het bedrag wordt in termijnen afbetaald, waardoor het ineens veel laagdrempeliger wordt om een auto aan te schaffen.

Bij operational lease heeft u daarnaast als voordeel dat de auto op de naam van de leasemaatschappij blijft staan. U bent daardoor verzekerd van goed onderhoud van uw auto en betaalt hiervoor gewoon een all-in prijs.

Hoe werkt het leasen van een auto?

Bent u overtuigd van de voordelen van private, financial of operational lease? Dan is het nu tijd om de auto van uw dromen te zoeken. Dit kan op twee manieren: u bekijkt het aanbod leaseauto’s bij een dealer of direct bij de leasemaatschappij. Een dealer werkt vaak samen met meerdere leasemaatschappijen en deze kijkt samen met u naar de best passende leasemaatschappij voor uw situatie. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om direct bij een leasemaatschappij het aanbod te bekijken. Het voordeel daarvan is dat u een overzicht krijgt van het autoaanbod van meerdere dealers en u kunt hier natuurlijk direct uw leasecontract afsluiten.

Ook wanneer u ergens anders op het internet een auto hebt gezien, kunt u contact opnemen met een leasemaatschappij om de mogelijkheden tot financiering te bespreken.

Wilt u een auto aanschaffen met financial lease? Bekijk ons aanbod met 25.000+ auto’s of financier met behulp van de lease calculator een elders gevonden auto!

Terug naar overzicht