Operational lease

Operational lease bij ROS Finance

Wanneer u op zoek bent naar een nieuwe auto, is operational lease misschien wel een uitstekende keuze. Operational lease is een vorm van leasing, waarbij de leasemaatschappij de juridische eigenaar van het voertuig blijft. Als berijder geniet je van het volledige gebruiksrecht. Dit betekent dat u kunt profiteren van alle voordelen van het bezitten van een auto, zonder de bijbehorende administratieve en financiële lasten. Het houdt in dat wanneer de overeenkomst is afgelopen, de auto terug gaat naar de leasemaatschappij. Dit resulteert in de verantwoordelijkheid van de leasemaatschappij voor situaties waarin onderhoud en reparaties nodig zijn. Ook worden de wegenbelastingen en verzekeringen door de desbetreffende leasemaatschappij geregeld.

Er bestaan diverse vormen van autoleasing die elk unieke rechten en verplichtingen met zich meebrengen, zowel voor de leasemaatschappij als de berijder. Bij operational lease is de contractduur doorgaans korter dan de daadwerkelijke levensduur van het voertuig. Dit komt doordat de leasemaatschappij de auto na afloop van het contract opnieuw op de markt wil brengen.

Voordelen operational lease

Operational lease biedt talloze financiële voordelen. Van het minderen van de initiële investeringskosten tot het minimaliseren van risico’s en het waarborgen van een up-to-date wagenpark.

  • Inzicht in uw kosten: Door een vast maandelijks bedrag dat alle kosten dekt, wordt u volledig ontzorgd met betrekking tot uw financiële verplichtingen. U hoeft zich geen zorgen te maken over onverwachte uitgaven die gepaard gaan met reparaties, verzekeringen en onderhoud.
  • Geen grote investering: Het leasen van een auto via operational lease vereist geen aanzienlijke kapitaalinvestering, terwijl u wel de mogelijkheid krijgt om in een nieuwe auto te rijden.
  • Financieel geen risico's: Dankzij de volledige kostenvergoeding door de leasemaatschappij, geniet u van financiële stabiliteit en minimaliseert u het risico op onverwachte financiële tegenvallers. Zelfs in het geval van hogere kosten, hoeft u zich geen zorgen te maken over de financiële implicaties ervan.
  • Geen slottermijn: Bij het aflopen van de overeengekomen leaseperiode volgens de contractuele bepalingen, is er geen vereiste tot het voldoen van een slottermijn. Na afloop van de leaseperiode dient u de auto terug te geven aan de leasemaatschappij.

Operational lease vs. Financial lease

Indien u nog steeds twijfelt over welke vorm van leasing het meest geschikt is voor uw individuele behoeften en omstandigheden, kunnen wij u van dienst zijn. 

Financial lease is een vorm van leasen waarbij de leasenemer het volledige eigendom verwerft over de leaseauto en verantwoordelijk is over alle bijkomende kosten, zoals verzekeringen, onderhoud en belastingen. Daarentegen is operational lease een vorm van leasing, waarbij de leasemaatschappij eigenaar blijft van de leaseauto en verantwoordelijk is voor de operationele aspecten, waaronder verzekeringen, onderhoud en andere gerelateerde kosten. 

Het belangrijkste verschil tussen beide vormen is dat financial lease gericht is op het verkrijgen van eigendom, terwijl operational lease zich richt op het gebruik van de leaseauto gedurende een specifieke periode. Financial lease biedt bedrijven de mogelijkheid om activa op hun balans te registreren, wat voordelig kan zijn voor belasting en boekhoudkundige doeleinden. Aan de andere kant biedt operational lease meer flexibiliteit en gemak, aangezien het de onderneming ontlast van het beheer van het actief en de bijhorende operationele verplichtingen. 

Komt een operational lease overeen met uw behoeften en vereisten?

Wij staan altijd klaar om u van dienst te zijn en eventuele vragen te beantwoorden die u heeft bij het selecteren van een geschikte financieringsmethode. Aarzel niet om contact met ons op te nemen, wij helpen u graag verder!