Benzineauto of dieselauto leasen?

Bent u van plan om binnenkort een auto te leasen met financial lease en twijfelt u tussen de keuze voor een benzine- of dieselauto? Voor veel rijders staat het besparen op middelen vaak bovenaan het prioriteitenlijstje en zijn de kosten die u betaalt sterk afhankelijk van de brandstof waarop de auto rijdt. Het is dan ook een belangrijke afweging om te maken.

In deze blog leest u wanneer u welke keuze voor u het meest voordelig is: een leaseauto op benzine of een auto op diesel.

Waarom benzine of diesel?

Of u beter een diesel- of benzineauto kunt leasen met financial lease, is in principe afhankelijk van het aantal kilometers dat u jaarlijks rijdt. Diesel is qua brandstof goedkoper, maar kennen een hogere wegenbelasting dan benzineauto’s.

In de meeste gevallen geldt dat u in ieder geval meer dan 15.000 kilometer moet rijden, voordat het rijden van auto op diesel financieel aantrekkelijker wordt dan een auto rijden op benzine. Dit is wat we het zogenaamde omslagpunt noemen.

Dit omslagpunt ligt voor elk type model weer ergens anders. De wegenbelasting van een dieselauto is hoger omdat een dieselmotor veel meer CO2-uitstoot. Bovendien is de aanschafprijs van dieselauto’s over het algemeen hoger dan die van benzineauto’s. Dit ziet u dan ook terug in de maandelijkse leasekosten.

Verschuivingen

De afgelopen paar jaar hebben een aantal ontwikkeling gezorgd voor verschuivingen. Deze verschuivingen hebben met name in het voordeel van benzine gewerkt:

  • Benzinemotoren zijn zuiniger geworden;
  • Het prijsverschil tussen benzine en diesel is kleiner geworden;
  • De milieubelasting op dieselmotoren is procentueel gestegen;
  • Negatieve berichtgevingen over sjoemelsoftware over de prestaties van dieselmotoren.

Door deze punten is het omslagpunt tussen benzine en diesel een stuk hoger geworden. Vijf jaar geleden was het zo dat u rond de 12.000 afgelegde kilometers al voor diesel kon kiezen, terwijl dat tegenwoordig zeker boven de 15.000 kilometer per jaar ligt.

Overige kosten

Bij een auto op diesel zijn de kosten voor reparatie en onderhoud in de meeste gevallen iets hoger dan bij een auto op benzine. Dit heeft te maken met de duurdere en extra technieken die bij dieselmotoren komen kijken. Diesels zijn bijvoorbeeld zwaardere wagens en hebben daardoor ook te maken met meer slijtage. Ook de roetfilters bij een diesel zijn daardoor eerder aan vervanging toe.

Of een benzineauto of dieselauto voordeliger is voor u, is dus afhankelijk van verschillende factoren. Laat u informeren door de financial lease specialisten van ROS finance, zij geven u graag advies voor uw situatie.

Bekijk beschikbare auto’s in onze leasevoorraad en vraag een vrijblijvende offerte aan via onze leasecalculator.

Terug naar overzicht