Elektrisch of hybride rijden met financial lease

Dat financial lease vele financiële en praktische voordelen biedt voor ondernemers en zzp’ers, weet u inmiddels misschien wel. Wist u dat u van nog meer voordelen profiteert als u financial lease combineert met rijden in een elektrische auto?

In deze blog ontdekt u alle voordelen van het rijden in een elektrische of hybride auto, de verschillen tussen deze twee auto’s en de mogelijkheden met financial lease.

 

Verschil elektrische auto & hybride auto

Laten we beginnen met het uitleggen van de belangrijkste verschillen tussen een elektrische en hybride auto. Beide soorten auto’s zijn namelijk milieuvriendelijker dan een gemiddelde auto en worden dan ook wel eens onder één kam geschoren.

In een paar opzichten lijken ze op elkaar: beide auto’s stoten minder tot geen schadelijke gassen uit en rijden allebei erg stil en zijn. Maar toch zijn er belangrijke verschillen tussen deze twee ‘groene’ auto’s:

Verschillen op een rij:

  • Motor: een hybride auto heeft een combinatie van verbrandingsmotor en accumotor, terwijl een elektrische auto een accupakket en elektromotor heeft. Nadat een hybride auto de energie uit de accu heeft verbruikt, schakelt deze over op de verbrandingsmotor.
  • CO2-uitstoot: een hybride auto stoot wel CO2 uit door de verbrandingsmotor, een elektrische auto kent geen CO2-uitstoot.
  • Opladen: een hybride auto kunt u niet opladen (de accu wordt opnieuw geladen door energie die vrijkomt tijdens het rijden en remmen)  met een stekker en een elektrische auto kunt u wel opladen via de oplaadpalen.

Plug-in hybride en range-extender?

Naast een elektrische auto en hybride auto bestaat er ook een plug-in hybride en een elektrische auto met range-extender. De plug-in hybride zit qua functionaliteiten en mogelijkheden als het ware tussen een elektrische auto en hybride auto in. Deze auto is namelijk wel op te laden aan een stopcontact.

In tegenstelling tot een standaard elektrische auto, beschikt een elektrische auto met range-extender wel over een kleine brandstofmotor. Deze wordt niet gebruikt om de wielen aan te drijven, maar laadt de accu op als deze leeg dreigt te raken. Met range-extender profiteert u dus van extra zekerheid onderweg en verkleint u de kans dat u stil komt te staan.

Bijtelling elektrisch rijden en (plug-in) hybride rijden

Het feit dat u in een zakelijke én zuinige auto rijdt, wordt beloond. Het percentage aan bijtelling dat u betaalt over elektrische auto’s is namelijk lager dan bij normale auto’s.

Voor volledig elektrische auto’s is de bijtelling zelfs lange tijd 0% geweest. In 2017 steeg dat percentage naar 4%.

Doordat (plug-in) hybride auto’s een veel kleiner deel van hun kilometers elektrisch rijden dan verwacht, zijn ze minder energiezuinig en milieuvriendelijk. Het bijtellingspercentage voor hybride auto’s is in 2017 al bijgesteld naar 22%.

Ook het bijtellingspercentage voor een plug-in hybride auto is in 2018 bijgesteld naar 22%, het percentage dat geldt voor alle ‘normale’ auto’s. Dit blijft zo tot 2020. Wel profiteert u natuurlijk van de zuinige motoren, lagere brandstofkosten en lage CO2-uitstoot.

Wijziging bijtelling

In 2019 is de bijtelling voor sommige elektrische auto’s veranderd. Lees daar meer over in deze blog.

Wilt u een elektrische auto of (plug-in) hybride auto aanschaffen met financial lease? Neem contact op met ROS finance, onze financial lease specialisten adviseren je graag over de mogelijkheden. Neem ook een kijkje in onze leasevoorraad

Terug naar overzicht