Financial lease: welke leaseperiode en slottermijn kies ik?

Hoe bepaalt u de hoogte van het bedrag dat u maandelijks betaalt? In deze blog vertellen we u hoe het leasecontract in elkaar zit en voor welke periode u het beste kunt kiezen!

Inmiddels kent u ongetwijfeld de voordelen van financial lease. U kunt een auto aanschaffen voor uw onderneming zonder een enorm startkapitaal beschikbaar te hoeven hebben en u wordt economisch eigenaar van de auto. Bovendien profiteert van investerings- en rente-aftrek en betaalt maandelijks een vast, laag bedrag terug aan de leasemaatschappij.

Maar hoe bepaalt u de hoogte van het bedrag dat u maandelijks betaalt? In deze blog vertellen we u hoe het leasecontract in elkaar zit en voor welke periode u het beste kunt kiezen.

  1. Vast, laag maandelijks bedrag voor uw financiering
  2. Aankoopbedrag van de auto
  3. Leasetermijn
  4. Slottermijn
  5. Hoe kies ik mijn leaseperiode en slottermijn?

Vast, laag maandelijks bedrag voor uw financiering

Het bedrag dat u maandelijks betaalt voor uw financiering is afhankelijk van:

  • het aankoopbedrag van de auto
  • de leasetermijn
  • de slottermijn

Aankoopbedrag van de auto

Met financial lease kunt u zowel een nieuwe als een tweedehands auto financieren. In onze leasevoorraad vindt u alle beschikbare modellen. De prijs van een nieuwe auto is vaak hoger dan een tweedehands auto, maar dat betekent niet direct dat u bij een nieuwe auto maandelijks altijd meer betaalt voor uw financiering. Het bedrag is namelijk sterk afhankelijk van de volgende twee factoren.

Leasetermijn

De leasetermijn is het aantal maanden dat u erover doet om het volledige aankoopbedrag van de auto en de rente af te lossen. Bij ROS finance heeft u de keuze uit een leasetermijn van 12, 24, 36, 48 of 60 maanden.

Bij een looptijd van 60 maanden, is het maandbedrag misschien lager dan bij een looptijd van 12 maanden, maar is het percentage dat u aan rente betaalt wel hoger.

Slottermijn

De slottermijn is het bedrag dat u aan het einde van de leaseperiode betaalt om de auto in eigendom te nemen. Bij het afsluiten van uw financiering, kunt u zelf de hoogte van de slottermijn te betalen. Hoe hoger de slottermijn, hoe lager het bedrag dat u maandelijks terugbetaalt.

Rekenvoorbeeld
U wilt een auto van €20.000 financieren. De slottermijn is €5000. Bij een looptijd van 12 maanden betaalt u €1.355,18 per maand en heeft u na het betalen van de slottermijn een bedrag van €21.622,16 afgelost (inclusief rente).

Bij een looptijd van 60 maanden betaalt u €314,09 per maand en heeft u na het betalen van de slottermijn een bedrag van €23.845,50 afgelost (inclusief rente).

Voor welke leaseperiode u ook kiest: de rente kunt u voor een groot gedeelte terugvorderen bij de fiscus.

Hoe kies ik mijn leaseperiode en slottermijn?

De looptijd van uw contract en de hoogte van de slottermijn zijn verschillend in iedere situatie. Wanneer u verwacht de komende jaren weinig budget beschikbaar te hebben voor een auto, raden we u aan om te kiezen voor een lange leaseperiode en een lage slottermijn. Op deze manier houdt u de maandelijkse kosten zo laag mogelijk en hoeft u op geen enkel moment in één keer aanspraak te maken op uw liquiditeit. Bedenk wel dat de rente die u over de gehele looptijd betaalt daardoor vrij hoog ligt.

Wanneer u verwacht de komende 1 tot 2 jaar weinig budget beschikbaar te hebben voor een auto, maar na die tijd wel voldoende geld hebt voor het betalen van de hoge slottermijn, raden we u aan te kiezen voor een lange leaseperiode met een hoge slottermijn. Op deze manier houdt u de maandelijkse kosten laag en is de rente die u betaalt dankzij de hoge slottermijn wat lager dan in de situatie hierboven.

Daarnaast is een korte leaseperiode en lage slottermijn erg interessant voor ondernemers die verwachten in korte tijd snel te kunnen aflossen en maandelijks voldoende budget over hebben. Door de slottermijn laag te houden, kunt u de bedragen die u maandelijks én aan het einde van de slottermijn betaalt, in sommige gevallen vrij consistent houden.

U kunt het beste kiezen voor een korte leaseperiode en een hoge slottermijn als u verwacht het totale aankoopbedrag op relatief korte termijn te kunnen aflossen. Het maandbedrag is dan wel hoog, maar u betaalt over de gehele looptijd zeer weinig rente.

Wilt u een auto financieren met financial lease en bent u benieuwd welke leaseperiode en slottermijn het beste bij u passen? We adviseren u graag. Neem gerust contact op met onze financial lease adviseurs.

Terug naar overzicht