26 mei 2023

Autodealer op Instagram | Videosnacks

In de competitieve wereld van de automotive branche is het essentieel voor autodealers om hun marketingstrategieën voortdurend te verbeteren. Social media platforms, zoals Instagram, bieden een uitstekende kans om een breder publiek te bereiken en potentiële kopers aan te trekken. Het gebruik van videosnacks op Instagram is een uiterst effectieve manier om de aandacht van de doelgroep te trekken en tegelijkertijd de merkbekendheid te versterken. In dit artikel delen we enkele belangrijke marketingtips om videosnacks op Instagram op de juiste manier in te zetten.

Wat zijn videosnacks?

Videosnacks zijn korte video's die zijn ontworpen om binnen een korte periode informatie over te brengen of de aandacht van het publiek te trekken. De lengte van een videosnack is maximaal 60 seconden. In dit artikel gaan we specifiek in op de inzetbaarheid van videosnacks op Instagram, maar uiteraard zijn deze korte video’s ook een verrijking op andere social media kanalen, zoals YouTubeFacebook en TikTok.

Wil je meer weten over hoe Instagram is opgebouwd en waarom je dit als dealer of speler in de automotive branche zou moeten inzetten? Lees er in dit artikel meer over.

Waarom zet je videosnacks in?

De inzet van videosnacks is nuttig voor autodealers en andere spelers in de automotive branche, omdat het snelle, makkelijk te delen filmpjes betreft. Deze korte filmpjes zijn bij voorkeur niet puur informatief, maar zijn speels of verrassend. Videosnacks kunnen dus qua look and feel verschillen van de andere content, waardoor het een belangrijk onderdeel van de social media strategie wordt. We hebben de belangrijkste redenen om videosnacks in te zetten voor je op een rij gezet:

Betrokkenheid en aandacht: 

De gemiddelde aandachtsspanne is, zeker op social media, vrij kort. Videosnacks hebben als bijkomend voordeel dat het kijken van een video minder belastend is dan het lezen van een korte tekst. Korte en boeiende video's hebben de kracht om snel de aandacht van het publiek te trekken en hen te betrekken bij de boodschap die wordt gecommuniceerd.

Visuele impact

Video is een zeer krachtig medium, omdat er verschillende elementen samenkomen, zoals bewegende beelden, kleuren, grafische overlays en muziek. Dit geheel zorgt voor een sterke en diepe indruk dan enkel tekst. Dit helpt bij het opbouwen van een positieve associatie met het merk en het versterken van de merkbekendheid.

Emotionele verbinding

Video's hebben de mogelijkheid om emoties op te wekken bij het publiek. Door gebruik te maken van verhalende elementen en storytelling in te zetten, kunnen videosnacks een emotionele verbinding creëren tussen het publiek en het merk. Dit verhoogt de kans dat mensen zich identificeren met de boodschap en zich aangetrokken voelen tot het autobedrijf.

Bereik en deelbaarheid

Social media platforms zoals Instagram bieden de mogelijkheid om video's snel en gemakkelijk te delen met een groot aantal mensen. Met de juiste marketingstrategie kan je een breed publiek bereiken.

Zo zet je videosnacks in

Nu het duidelijk is waarom je videosnacks moet inzetten als speler in de automotive branche is vooral de vraag hoe je hiermee start. Allereerst is het niet direct nodig om videobewerkingssoftware op een laptop of desktop paraat te hebben om de video’s te bewerken. De meeste moderne telefoons zijn goed in staat om video’s te bewerken. Wanneer je als bedrijf besluit om na verloop van tijd professioneler aan de slag te gaan met de inzet van videosnacks kan het investeren in bewerkingssoftware en een goede camera een stap voorwaarts zijn in de social media strategie.

Als je voor het eerst aan de slag gaat met de inzet van videosnacks kan het overweldigend voelen. Door de volgende tips in het achterhoofd te houden staat de basis paraat voor een goede video.

Ken de doelgroep:

Voordat je begint met het maken van videosnacks voor Instagram, is het cruciaal om vast te stellen wie je wil bereiken. Analyseer demografische gegevens, interesses en koopgedrag van de potentiële doelgroep en creëer video’s met onderwerpen die aansluiten bij deze behoeften en wensen.

Houd het kort en boeiend:

Instagram is een platform waar gebruikers snel, korte video’s consumeren. Probeer de inhoud van de video’s dan ook kort samen te vatten. Maak liever meerdere korte video’s dan een lang verhaal. Alhoewel een videosnack maximaal 60 seconden mag bedragen, is het uiteraard niet noodzakelijk om de minuut vol te maken. Begin, indien mogelijk, met een pakkende introductie en zorg ervoor dat de inhoud van de video relevant en interessant is. Met een herkenbare stijl vergroot je de betrokkenheid en de kans vergroten dat kijkers de video volledig bekijken.

Vertel een verhaal:

Een videosnacks is effectiever wanneer je weet wat je precies wil vertellen. Een verhaal hoeft niet lang te zijn, maar bevat wel altijd een inleiding, een middendeel en een slot. Laat bijvoorbeeld nieuwe auto’s zien, vertel een leuke anekdote of geef kijkers een kijkje achter de schermen. Met een persoonlijke insteek krijgen kijkers het gevoel meer betrokken te zijn bij het bedrijf en het account. Vertel bijvoorbeeld het verhaal van een klant die een geweldige ervaring had met de aankoop van een auto bij de dealer. Laat zien hoe de auto het leven van de klant heeft veranderd en hoe uw bedrijf hieraan heeft bijgedragen. Dit soort verhalen wekken vertrouwen en creëren een positieve associatie met uw merk.

Maak gebruik van creatieve visuele elementen:

Instagram is een visueel platform en biedt verschillende mogelijkheden om creatieve visuele elementen aan uw videosnacks toe te voegen. Maak gebruik van filters, stickers, tekst overlays en andere effecten om de videosnacks op te laten vallen in de Instagram-feed. Passende muziek creëert direct sfeer en versterkt de boodschap van de videosnack. Probeer eruit te springen. Uiteraard hoeft niet iedere keer het wiel opnieuw te worden uitgevonden, maar probeer waar mogelijk vernieuwende content neer te zetten die uniek is voor je bedrijf. Creatieve en visueel aantrekkelijke content zal de aandacht trekken en ervoor zorgen dat de videosnacks opvallen tussen de massa.

Optimaliseer voor mobiel:

Aangezien Instagram voornamelijk op mobiele telefoons wordt gebruikt, is het van cruciaal belang dat uw videosnacks geoptimaliseerd zijn voor mobiele weergave. Zorg ervoor dat de video's in de juiste verhouding en resolutie worden geüpload, zodat ze er goed uitzien op smartphones en tablets. Vermijd kleine tekst en details die moeilijk te zien zijn op een klein scherm. Hiermee vergroot je de kans dat de videosnacks volledig bekeken worden en dat de boodschap effectief wordt overgebracht.

Voeg een call-to-action toe:


Vergeet niet om aan de videosnack een duidelijke call-to-action toe te voegen en deze ook per video af te wisselen. Een call-to-action (CTA) verwijst naar een oproep of aanwijzing die bedoeld is om directe actie of reactie te stimuleren. Het gaat daarbij om dingen als het doen van een aankoop, inschrijven voor een dienst of het abonneren op een nieuwsbrief.

Of het nu gaat om het bezoeken van de website, het bekijken van een specifieke autocollectie of het plannen van een proefrit, maak het gemakkelijk voor de kijkers om actie te ondernemen. Voeg een link toe in de beschrijving van de video, via de link in bio of gebruik de Swipe Up-functie wanneer je een story upload. Een sterke call-to-action helpt om leads te genereren en potentiële klanten naar de volgende fase van het aankoopproces te leiden.

7. Voeg hashtags toe

Voor bedrijven is het toevoegen van hashtags aan berichten op Instagram extra belangrijk. Hiermee vergroot je namelijk de online zichtbaarheid van de videosnacks. Daarbij laten passende hashtags het toe om deel te nemen aan populaire trends en gesprekken op Instagram. Dit kan uw bedrijf helpen om een online positie als betrokken en relevante speler in het automotive vakgebied te verwerven.

Een hashtag is een symbool (#) gevolgd door een woord of een zin zonder spaties. Het wordt gebruikt op sociale media om specifieke onderwerpen, trends of discussies te markeren en te categoriseren. Hashtags worden gebruikt om inhoud te organiseren, te vinden en te volgen binnen een bepaald thema of onderwerp. Door op een hashtag te klikken of ernaar te zoeken, kunnen gebruikers alle berichten en inhoud bekijken die deze tag bevatten, waardoor ze gemakkelijker kunnen deelnemen aan gesprekken en inhoud kunnen ontdekken die relevant is voor hun interesses.

Daarnaast helpt het gebruik van specifieke branded hashtags bij het opbouwen van merkbekendheid en het creëren van een community rondom het merk. Denk hierbij aan hashtags speciaal voor jouw merk zoals, #garagevanmaarsen of #binnenbijvanmaarsen. Waarmee het ook mogelijk is om specifieke campagnes te markeren, zoals #zomerkorting of #maakeenproefrit. 

Dit gebruik van specifieke branded hashtags moedigt gebruikers ook aan om deze in te zetten wanneer ze over het merk praten of content delen. Dit vergroot de zichtbaarheid en creëert een gevoel van verbondenheid.

Kortom, het gebruik van videosnacks als onderdeel van de marketingstrategie van uw garage, dealer of ander bedrijf binnen de automotive branche vergroot de merkbekendheid, stimuleert interactie en brengt verbondenheid met het merk tot stand. Dit alles uiteraard met als doel om waardevolle acties en conversies te genereren.
 

Ook interessant