19 oktober 2020

BMW 3 Series vs BMW 5 Series

Als u op zoek bent naar een luxe gezinsauto, dan is zowel de BMW 3-serie als de 5-serie interessant. Laten we die twee eens naast elkaar leggen.

Het exterieur

Het uiterlijk van beide auto’s lijkt qua design veel op elkaar. De kenmerkende tweedelige grille van BMW is op beide modellen dominant aanwezig. De afwerking van de 5-serie is als je alles naast elkaar legt toch iets krachtiger en slimmer. De 5-serie is ook iets nieuwer dan de 3-serie. 

Door dit leeftijdsverschil zijn er ook enkele opvallende verschillen. De motorkap, voor- en zijkant van de 5-serie bevatten scherpere lijnen en de koplampen zijn vierkanter en groter dan die van de 3-serie. De achterkant van beide auto’s zijn nagenoeg hetzelfde.

De 5-serie is groter dan de 3-serie. Echter valt dit dankzij de agressieve ontwerpelementen van de auto bijna niet op. De 3-serie is ouder en het ontwerp is iets minder gedurft. Daarentegen straalt hij nog steeds klasse uit en maakt hij het zijn rivalen zoals de Audi A3 en de Mercedes C-Klasse moeilijk.

Het interieur

Het interieur van de 3-serie ziet er nu wat gedateerd uit vergeleken met zijn concurrenten, en al helemaal als het naast die van de nieuwe 5-serie gelegd wordt. Er zijn, hoe dan ook, duidelijke overeenkomsten in de lay-out. Het interieur van beide auto’s wordt gedomineerd door een groot navigatie display. 

Het interieur van de 5-serie is fris, modern en overzichtelijk, met extra leer en hoogwaardige kunststoffen die de zaken tot een heel ander niveau brengen in vergelijking met de 3-serie. Dit is wat u op dit moment van een auto in de bovenstaande klasse mag verwachten.

Het ontwerp van het interieur zelf is niet bijzonder opvallend, maar de technologie en uitrusting - zoals bijvoorbeeld het iDrive infotainment-systeem- maken indruk. De 5-serie heeft een dashboard dat de focus op de bestuurder heeft. De 3-serie voelt goed gebouwd en heeft ook het iDrive-systeem, maar heeft niet de zachtheid en stijl van zijn oudere broer.

Praktische kenmerken

Ondanks dat hij iets kleiner is, is de 3-serie indrukwekkend praktisch als het gaat om de ruimte voor passagiers, met veel been- en knieruimte achterin, zelfs voor grote volwassenen. Het is echter moeilijk om een derde persoon achterin te krijgen, omdat de middelste stoel vrij strak is.

De 480 liter bagagebak is hetzelfde als de ruimte die wordt aangeboden in de Audi A3 en Mercedes C-Klasse, dus er is een royale hoeveelheid bagageruimte. Een hele reeks gaten en opslagplaatsen maken de premium sedan tot een verrassend sterke gezinsauto met een aantal slimme functies

De 5-serie heeft toch net iets meer beschikbare ruimte waardoor het een échte ontspannen en luxueuze cruiser is. Er is veel been-, voet- en knieruimte achterin en ook een flinke hoeveelheid beweegruimte voor het bovenlichaam. Voorin is het vergelijkbaar ruim en comfortabel. De auto is iets uitgerekt in vergelijking met het oude model, waardoor het nog praktischer is, de 530 liter bagagebak en de vele slimme opslagruimtes versterken dit alleen maar.

De motoren

De 3-serie is beschikbaar met verschillende benzinemotoren. Het begint met een 1.5-liter-eenheid die indrukwekkende prestaties levert voor zijn kleine formaat. Deze wordt gevolgd door een reeks 2.0-liter turbomotoren. BMW biedt voor ieder wat wils. Zelfs voor de echte waaghalzen is er ook nog een krachtige 3.0-liter turbo-benzine. Naast de benzinemotoren is er ook een 2.0-liter dieselmotor en een 3.0-liter dieselmotor. Het totale vermogen van de 3-serie kan verhoogd worden naar 250 pk.

De 5-serie wordt ook geleverd met een reeks motoren om uit te kiezen. Aan de benzinekant is er een zuinig en economisch 2.0-liter model (5,8 liter/100km). De 3.0-liter turbo voegt meer power toe en wordt geleverd met xDrive vierwielaandrijving. Ondertussen levert de 2.0-liter diesel 4,1 liter/100km op en is er ook een 3.0-liter straight-six optie, met 265 pk en 4,7 liter/100km brandstofverbruik.

Simpel gezegd, er is voor zowel de 3-serie als de 5-serie veel mogelijk op het gebied van motoren. 

De conclusie

De 3-serie en 5-serie zijn beide schitterende auto's die het overwegen waard zijn. De 3-serie is de minst dure van de twee en is een iets kleiner, maar biedt daarentegen genoeg comfort. Voor degenen die de extra ruimte niet nodig hebben en toch lekker in een BMW willen rijden is de 3-serie perfect. 

Als u toch iets met een beetje meer aanwezigheid op de weg wilt, met een moderner, hightech interieur en wat extra ruimte, dan is de 5 Serie de keuze voor u. 

Een BMW 3-serie of 5-serie leasen

Wilt u een BMW 3-serie of 5-serie aanschaffen met financial lease? Bekijk de modellen in onze lease voorraad en neem contact met ons op.

Ook interessant