13 maart 2024

Bpm in 2025: Bereid u nu voor op de veranderingen

Bij ROS finance kijken we samen vooruit naar de aankomende wijzigingen in de bpm-regeling vanaf 2025. Een cruciaal onderwerp voor u als ondernemer die nadenkt over nieuwe bedrijfsauto's. De belasting op personenauto's en motorrijwielen (bpm) staat op het punt te veranderen, en dat heeft invloed op hoe u uw auto's aanschaft of least. Lees hier wat de bpm-verandering in 2025 voor uw bedrijf betekent.

Wat is de bpm?

De bpm is een belasting die u betaalt bij de registratie van een auto in Nederland die uit het buitenland komt. In de meeste gevallen wordt dit geregeld door de importeur en betaalt u dit bedrag bij de aankoop of is het inbegrepen bij lease. Voor sommige auto's gelden vrijstellingen, zoals de grijskentekenregeling voor bestelauto's. Daarnaast hebben emissieloze voertuigen momenteel nul-bpm, wat een fiscaal voordeel oplevert.

Wat gaat er veranderen?

Vanaf 2025 wordt ook bpm geheven op bedrijfswagens die op brandstof rijden, aangezien de grijskentekenregeling wordt stopgezet. Dit is een maatregel om u als ondernemer aan te moedigen milieuvriendelijke voertuigen te kiezen, zoals elektrische bestelbussen of waterstof aangedreven bedrijfsauto's.

Vanaf 2025 wordt €66,91 per gram CO2-uitstoot in rekening gebracht voor nieuwe bedrijfswagens op brandstof. Dit is vooral een aandachtspunt voor dieselauto's. Waarom? Omdat ze doorgaans een hogere CO2-uitstoot per kilometer hebben vanwege hun hogere verbrandingsefficiëntie en energiedichtheid van dieselbrandstof.

Elektrificatie van het wagenpark

De overheid streeft naar de elektrificatie van het Nederlandse wagenpark, wat autofabrikanten stimuleert om in te spelen op deze trend. Elektrische bedrijfsauto's worden tot 2025 volledig vrijgesteld van bpm, wat ze een stuk aantrekkelijker maakt voor u als ondernemer. Dit stimuleert niet alleen milieuvriendelijke keuzes, maar leidt ook tot aanzienlijke kostenbesparingen, gezien de lagere onderhouds- en brandstofkosten. Dat is pas een win-win.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Ook al lijkt 2025 ver weg, het is verstandig om nu al na te denken over de aankomende bpm-veranderingen. Zelfs als u momenteel geen bpm betaalt, is het slim om bij de aanschaf van uw volgende bestelauto vóór 2025 te kiezen voor een elektrisch voertuig. Hier zijn een paar redenen:
Elektrische bedrijfsauto's behouden na 2025 een hogere restwaarde.
U draagt bij aan het milieu en profiteert van de SEBA-regeling voor nieuwe emissieloze bedrijfswagens (tot € 5.000,- subsidie).
Steeds meer steden introduceren zero-emissiezones waar u alleen met een elektrische bestelbus doorheen mag rijden.

Groene voornemens

Denk vooruit, maak duurzame keuzes en ontdek hoe ROS finance u kan ondersteunen in deze transitie! De overstap naar een elektrische bedrijfsauto kan een grote beslissing voor u zijn. Maakt u zich zorgen over zaken zoals laadcapaciteit, de beschikbaarheid van laadstations en het bereik van het voertuig? Als u vrijblijvend advies nodig heeft, staan onze lease-adviseurs klaar om u te helpen. Bel ons gerust op 0318 545 888.

Bent u klaar voor deze groene stap? 
Bekijk dan ons aanbod van elektrische bedrijfswagens. Onze jongens zijn er om u te ondersteunen bij deze duurzame keuze.
 

Ook interessant