16 april 2018

Toename aantal oldtimers in Nederland

Een Volkswagen Kever, een Fiat 500 en een Chevrolet Corvette, het zijn klassiekers waar we met z’n allen geen genoeg van kunnen krijgen. De populariteit van klassiekers neemt alleen maar toe. Zo blijkt ook uit cijfers van het CBS. Het aantal oldtimers (personenauto’s van 40 jaar of ouder) in Nederland is in de afgelopen vier jaar met bijna een kwart (24 procent) gestegen. 

Op 1 januari 2018 telde Nederland maar liefst 141 duizend oldtimers (was 115 duizend in 2014). Echter mogen ze niet allemaal de weg meer op. In 2018 is namelijk een kwart van dit aantal geschorst. 

Overgangsregeling voor jonge oldtimers

Auto’s van 25 jaar of ouder waren tot 1 januari 2014 volledig vrijgesteld van wegenbelasting. Nu geldt dit alleen nog voor oldtimers van 40 jaar en ouder. Er kan nu gebruik gemaakt worden van een overgangsregeling. De overgangsregeling is bedoeld voor motorrijtuigen die vóór 1 januari 1988 voor het eerst in gebruik genomen zijn en waarvan de datum van de 1e toelating nog geen 40 jaar geleden is. Begin 2018 konden 81 duizend auto’s gebruik maken van deze overgangsregeling.

Het meest voorkomende oldtimer-merk in Nederland: Volkswagen

Begin 2018 telde het CBS in Nederland 18,7 duizend oldtimers van het merk Volkswagen. Dat is maar liefst 13 procent van alle oldtimers in Nederland. Mercedes en Citroën volgen met respectievelijk 11,6 duizend en 9,4 duizend oldtimers. 

De leeftijden van een oldtimer in Nederland

De gemiddelde leeftijd van een oldtimer is 50 jaar. De oudste geregistreerde klassieker in Nederland is 124 jaar (uit 1894), een Benz Velo. In totaal zijn er 265 auto’s van 100 jaar of ouder.

De afstanden van een oldtimer in Nederland

Er wordt gemiddeld 1,7 duizend kilometer per jaar gereden door oldtimers. Oldtimers van 40 jaar of ouder reden in 2016 gemiddeld bijna 1700 kilometer. Met alle andere auto’s in Nederland wordt acht keer zoveel gereden. Dat is gemiddeld meer dan 13 duizend kilometer. 

Van alle kilometers die Nederlandse personenauto’s jaarlijks afleggen wordt 0,2 procent gereden door oldtimers. Auto’s van 40 jaar en ouder rijden in totaal zo’n 243 miljoen kilometer. Het totaal aantal kilometers van alle auto’s in Nederland samen is zo’n 118,5 miljard kilometer.

Bezit klassieke auto’s hoogst op platteland

In niet stedelijke gemeenten is het bezit van klassieke auto’s het hoogst. Per duizend inwoners zijn hier zo’n 17 auto’s van 40 jaar of ouder. In zeer stedelijke gemeenten zijn dit er zo’n 6 op de duizend inwoners.

Het oldtimerbezit is het hoogst in de gemeenten Terschelling en Laren met gemiddeld 31 en 28 auto’s per duizend inwoners. Het bezit van deze oude auto’s is het laagst in Almere en Urk met 3 auto’s per duizend inwoners.

Een oldtimer leasen bij ROS finance

Droomt u er ook van om een oldtimer op uw oprit te hebben staan en om tijdens de warme zomerdagen heerlijk te toeren door Nederland? Bij ROS finance kunt u gemakkelijk een oldtimer leasen. Bekijk hiervoor onze lease voorraad.

Ook interessant