24 januari 2020

Welke verschillende typen auto's zijn er?

De soorten auto's die worden behandeld zijn:

  1. Hatchback
  2. Sedan
  3. Station
  4. Cabriolet
  5. Coupé
  6. Multi Purpose Vehicle (MVP)
  7. Terreinauto

Hatchback

Een Hatchback is te herkennen aan de mogelijkheid om vanaf het bestuurdersgedeelte van de auto, de kofferbakruimte te kunnen bereiken. Daarnaast beschikt een Hatchback over twee of vier deuren (drie of vijf met de achterklep meegerekend), en is de achterruit verwerkt tot in de onderbumper. Hierdoor zal de achterruit altijd mee omhoog gaan wanneer de achterklep wordt geopend.

Het eerste model werd in 1938 gemaakt door Citroën, maar werd later verder ontwikkeld door Renault en Volkswagen. Eén van de bekendste Hatchback modellen is de Volkswagen Golf.

Sedan

Het autotype Sedan is ongeveer het tegenovergestelde van de Hatchback. Bij een Sedan is het namelijk niet mogelijk om de kofferbakruimte te bereiken via het bestuurdersgedeelte. Dit autotype is standaard uitgerust met vier portieren en een aparte kofferdeksel. Vooral in de topklasse komen Sedans veel voor, een voorbeeld daarvan is de BMW 3-serie.

Station

Een station uitvoering is een autotype dat gemiddeld langer is dan reguliere autotypes. Behalve dat deze uitvoering langer is, beschikt deze ook over meer ruimte in de kofferbak. Ze zijn uitgerust met twee of vier deuren, en is dankzij de grotere laadruimte meer geschikt om goederen te vervoeren dan een Hatchback of Sedan.

De naam van dit autotype is ontstaan in Amerika. Hier werden stationwagons voornamelijk gebruikt als taxi. Vroeger reisden veel mensen daar met de trein, en hadden daardoor veel bagage bij zich. Zo is dan ook de naam ‘Station’ ontstaan. Interesse in een goede, betrouwbare stationwagen? Kijk dan eens naar de Renault Megane.

Cabriolet

Misschien wel het bekendste soort voertuig. Een Cabriolet beschikt over een opvouwbare bovenkap. Vroeger was bijna elke auto die gemaakt werd een Cabriolet. Later werden pas auto’s ontwikkeld met een dicht dak. De Cabriolet bleek niet veilig genoeg: de inzittenden hadden weinig tot geen bescherming als het voertuig een ongeluk zou krijgen of over de kop zou slaan. Tegenwoordig zijn er Cabriolets die beschikken over de zogenaamde “rolbeugel”. Deze beugel activeert bij een ongeluk en zorgt ervoor dat het de klap grotendeels opvangt. Zoekt u een nieuwe cabriolet? Bekijk eens de Audi A5

Coupé

Een Coupé uitvoering heeft standaard twee deuren. Op de achterbank is minder ruimte dan in andere uitvoeringen. Dit komt omdat het dak achter schuin naar beneden afloopt. Dit autotype is dus niet geschikt om veel goederen of personen mee te vervoeren. Een voorbeeld van een Coupé is de Bentley Continental GT.

Bekijk hier de mogelijkheden om een Bentley Continental GT te leasen.

Multi Purpose Vehicle (MVP)

Deze auto soort is hoger en ruimer vergeleken met de Sedan of Stationwagens. Ze beschikken standaard over vier deuren met een achterklep, en kunnen maximaal acht personen vervoeren. Leuk feitje: vroeger zijn ze zo ontwikkeld, dat er een fiets verticaal door de achterklep moest passen.

Wilt u een Multi Purpose Vehicle, bijvoorbeeld een Opel Zafira, leasen? Bekijk het aanbod in onze lease voorraad.

Terreinauto

Terreinauto’s kunnen op zowel verharde als onverharde wegen goed uit de voeten. Dat komt doordat dit type auto gemaakt is om voornamelijk op onverharde wegen te rijden. Dat is ook de reden dat de banden meer profiel hebben dan dat van andere automerken. Ook zijn terreinauto’s hoger op de wielen gezet, zodat ze makkelijker over obstakels heen kunnen rijden. Een perfect voorbeeld van een goede terreinauto is de Jeep Cherokee

Heeft u uw type auto gevonden? Bekijk wat wij aanbieden in onze lease voorraad

Ook interessant