24 juli 2023

Autodealer op social media | Videocontent autobranche voor dealers

Om jouw autobedrijf onder de aandacht te brengen zijn naast foto’s, video’s een onmisbaar onderdeel van de marketingstrategie. Voor dealers en andere spelers in de automotive branche biedt het creëren van videocontent de perfecte mogelijkheid om jouw diensten of wagenpark van een andere kant te laten zien. Je hebt immers zelf de regie in handen. Of het nu gaat om het tonen van een net binnengekomen occasion of dat je mensen een kijkje achter de schermen van je bedrijf gunt, een video biedt voordelen ten opzichte van foto’s of afbeeldingen. In dit artikel bespreken wij wat videocontent precies is, op welke kanalen je deze kan inzetten, hoe je passende videocontent maakt en waar je op moet letten.

Wat is video content?

Video content omvat de productie en de verspreiding van visuele, bewegende beelden in de vorm van video's. Video’s zijn er in allerlei formaten. Voor verspreiding via social media kanalen zijn korte video’s en Shorts de beste keuze. Mensen zoeken naar korte, makkelijk te consumeren content. Hierdoor worden video’s van meerdere minuten vaak minder goed bekeken dan kortere content. Afhankelijk van het doel en de inhoud van de video kiest je de lengte.

Video’s kunnen worden gebruikt om informatie over te brengen, verhalen te vertellen en producten te presenteren. Video's hebben het voordeel dat ze een krachtige manier zijn om de aandacht van het publiek te trekken en daarmee een blijvende indruk achter te laten.

Op welke kanalen kan je video content plaatsen?

Er zijn verschillende kanalen waarop je videocontent kan delen om deze onder de aandacht te brengen. De belangrijke kanalen zijn:

  • YouTube: Het grootste videoplatform ter wereld, waar je  zowel lange video’s als Shorts kan uploaden en delen met een breed publiek;
  • Website: Je plaatst video's op de website van jouw autobedrijf om bezoekers te informeren over producten, diensten en speciale aanbiedingen;
  • Facebook: Net als bij YouTube, biedt facebook de mogelijkheid tot het plaatsen van Facebook Shorts. Daarnaast kan je op de tijdlijn van jouw bedrijf langere video’s plaatsen.
  • Instagram: Op Instagram zijn reels vergelijkbaar met de Shorts of Facebook en YouTube. Daarnaast kan je gebruik maken van stories. Deze afbeeldingen of video’s verdwijnen na 24 uur.
  • LinkedIn: LinkedIn biedt mogelijkheden om video's te delen met zakelijke contacten;
  • E-mailmarketing: Integreer video's in jouw e-mailcampagnes om de betrokkenheid van je abonnees te vergroten.

Hoe maak je als speler in de automotive branche passende video content?

Om passende video content te maken voor jouw (auto)bedrijf is eigenlijk alles mogelijk. Zolang je duidelijk hebt met welke reden je de video deelt en waarom de inhoud relevant is, bent je al goed op weg met je social media strategie. In het begin kan het lastig zijn om te bepalen waar de focus op komt te liggen. Door de volgende punten te doorlopen maak je een sterke start. Het is absoluut geen probleem wanneer jouw stijl en inhoud naar verloop van tijd evolueren.

Identificeer je doelgroep

Zorg dat je duidelijk weet wie potentiële klanten zijn en welke boodschap je wilt overbrengen. Pas de inhoud van de video's aan op basis van de doelgroep. De tone of voice is hierbij een belangrijk onderdeel. Stel vast of je tegen ervaren rijders spreekt of dat je juist mensen wil aantrekken die nog weinig ervaring hebben met de autobranche. Hierop pas je het taalgebruik en de inhoud van de video’s aan. Wellicht start je een serie met veelgebruikte, maar lastig te begrijpen autotermen of geef je juist tips hoe ervaren rijders nog meer kunnen genieten van hun nieuwe auto.

Kies voor relevante content

Kies voor de video’s voor onderwerpen die relevant zijn voor autokopers, zoals (nieuwe) modelinformatie, veiligheidsvoorzieningen, rijervaringen en onderhoudstips.

Wees authentiek

Laat de persoonlijkheid van jouw bedrijf en de medewerkers zien en wees oprecht in de video's. Dit helpt om een vertrouwensband op te bouwen met potentiële klanten.

Gebruik professionele apparatuur

Het is absoluut geen probleem om een begin te maken aan jouw video-avontuur met een goede mobiele telefoon. Wanneer je wat meer vertrouwen hebt in jouw kennis en kunde op dit gebied is het slim om te investeren in betere apparatuur. Denk hierbij aan een goede camera, microfoon en verlichting om ervoor te zorgen dat je video's er professioneel uitzien en goed klinken.

Videobewerkingsprogramma’s

Leer videobewerkingsprogramma’s gebruiken om jouw videocontent naar een hoger niveau te tillen. Er is zoveel mogelijk met interessante effecten en filters die jouw video’s persoonlijk maken.

Houd het kort en boeiend

Houd rekening met de aandachtsspanne van het publiek en maak korte video's. Bedenk vooraf wat de kern is van je verhaal en leg daar de focus op tijdens de opnames.Wees beknopt en focus op de belangrijkste punten.

Script en storyboard

Dit kan je doen met behulp van een script en storyboard. Vooral met een meer gedetailleerde verhaallijn helpt het noteren van het verhaal om een consistent en helder verhaal over te brengen.

Call-to-action

Sluit de video af met een sterke call-to-action. Zo moedig je kijkers aan om actie te ondernemen, zoals het bezoeken van jouw showroom, het plannen van een proefrit of het contact opnemen met jouw team.

Merkconsistentie

Zorg ervoor dat je video's vergelijkbaar zijn in stijl en uitstraling. Gebruik herkenbare logo’s, kleurenschema’s en merkelementen om directe herkenbaarheid te garanderen.

Kortom, het creëren van passende video’s kan op allerlei manieren. Door duidelijk te hebben wat belangrijk is voor je bedrijf, blijft de focus behouden. Consequente plaatsing van videocontent is van essentieel belang voor een succesvolle videostrategie.

Ook interessant